Vastgoed kopen op Madeira

Private koop

Na het vinden van de geschikte locatie zijn er 4 mogelijkheden om vastgoed te vinden (kopen?):

1. Via bekenden.

2. Rechtstreeks van de eigenaar.

3. Makelaar.

4. Internet.

Vaak denken kopers dat het goedkoper is om rechtstreeks van de eigenaar te kopen, helaas is dat niet altijd zo.

Een eigenaar wil uiteraard zoveel mogelijk voor het vastgoed ontvangen en denkt dat de verkoop via een makelaar duurder is. Een eigenaar biedt dan het vastgoed aan voor de prijs die hij/zij denkt die juist is, zonder gebruik temaken van een taxateur (dit kan natuurlijk zowel voor als tegen hem/haar werken).

In het algemeen is particuliere verkoop te zien met een geverfd woord: Vende-se, en het bij behoorde mobiele telefoonnummer op een muur of een bord in de tuin.

Mocht men voor particuliere/rechtstreekse koop kiezen, hou dan rekening met:

– Nederlands wordt niet gesproken door Portugese eigenaars, misschien een heel klein beetje Engels als je geluk hebt.

– De documentatie moet compleet zijn, en de voorwaarden moeten duidelijk zijn (verbouwing, aanbouw, zwembad, schuur, vakantieverhuurwoningen, groenvoorziening, afscheidingen en uiteraard: ligt het vastgoed in een “Groene Zone” (Zona Verde) met alle bijbehorende beperkingen/voorwaarden.

– Heeft de verkoper het recht om het vastgoed te verkopen. Het komt (te) vaak voor dat het vastgoed ook op naam staat van andere familieleden, of het pand staat op een andere naam dan het perceel.

– Zijn er openstaande schulden waarbij het pand als borg staat.

– De koopprocedure moet zelf geregeld worden, er zijn wel Engelstalige notarissen op Madeira maar geen Nederlandstalige.

– Het kan veel tijd in beslag nemen, ongeacht de aanvraag van een hypotheek

Tags:

Het leven op Madeira