Verhuur op Madeira

Verhuur op Madeira.

Om te verhuren aan toeristen op Madeira heb u het volgende nodig: Alojamento Local, je hebt een vergunning nodig van de gemeente. Als u uw woning op Madeira op korte termijn verhuurt aan toeristen, heeft u in principe een vergunning nodig.

Er zijn vier categorieën verhuurbare gebouwen.

 • Een vrijstaand gebouw, zoals een villa, een vakantiehuis, etc.
 • Een appartement – U kunt maximaal 7 appartementen per gebouw huren, op voorwaarde dat de te huren appartementen niet groter zijn dan 75% van het aantal appartementen in het gebouw.
 • Een kamer – U kunt maximaal drie kamers in een gebouw verhuren.
 • Een hostel of pension.

De maximale capaciteit is 9 kamers per gebouw, voor maximaal 30 personen. Dit geldt echter niet voor hostels. De capaciteit wordt bepaald door het aantal bedden en opklapbedden tellen niet mee.

Basiseisen aan het gebouw.

Over het algemeen moet het gebouw in goede staat verkeren, zowel van buiten als van binnen. De basiseisen moeten garanderen dat er geen shacks op de markt worden aangeboden.

Stromend (warm & koud) water moet beschikbaar zijn, hetzij via de nutsbedrijven, hetzij via een erkend watersysteem (bijv. bron). De woning is tevens aangesloten op de riolering of er is een vergunde septic tank, met voldoende afmeting voor de verhuurcapaciteit.

Per drie kamers is er minimaal één badkamer met wastafel, toilet en bad of douche.

Daarnaast moeten er voldoende ramen zijn, of een balkon, om voldoende ventilatie van de kamers mogelijk te maken.

De privacy van de huurders moet worden gegarandeerd.

Wat zijn de beveiligingseisen?

De woning dient in overeenstemming te zijn met de ter plaatse geldende veiligheidsnormen. Zo moeten de volgende zaken in het gebouw aanwezig zijn:

 • Brandblussers en blusdekens per kamer/unit, een blusdeken in de keuken bij de oven, een grote brandblusser per verdieping
 • EHBO-doos (CE);
 • Zichtbare informatie over de regels omtrent zwemmen, liften, gemeenschappelijke ruimtes, extra services, etc.
 • Handleidingen van de aanwezige elektronische apparatuur;
 • Het landelijke alarmnummer  (112) moet duidelijk zichtbaar zijn.
 • Hygiëne – Minimaal één keer per week dient u de gehuurde kamers schoon te maken en het bedlinnen te verschonen. Dit moet ook elke keer gebeuren voordat een nieuwe huurder intrekt.

Verdere eisen?

Er moet een informatieboekje zijn met alle regels omtrent geluidsoverlast en het afvoeren van afval. Als er gemeenschappelijke ruimtes zijn met andere eigenaren, moet u ook de regels van mede-eigendom toevoegen. Deze informatie moet beschikbaar zijn in ten minste vier talen, waaronder Portugees en Engels.

Ook heb je een klachtenboek voor gasten nodig.

Voor ongevallen door gasten heeft u een aparte verzekering nodig.

Registreren.

Verhuren op Madeira is een zelfstandige activiteit. U moet zich daarom als eenmanszaak of als onderneming melden bij de Belastingdienst, de Finanças. Daarna moet u uw aanvraag indienen bij de gemeente  (Câmara Muncipal), aan de balie (Balcão Único).

U moet de volgende documenten kunnen overleggen:

 • Bewijs van eigendom van het onroerend goed;
 • Bewijs dat water en elektriciteit beschikbaar zijn in overeenstemming met de lokale wetgeving;
 • Bewijs dat u als zelfstandige staat ingeschreven (Certificaat van Início de Actividade);
 • Uittreksel uit het kadaster (Caderneta predial urbana).

Na de aanvraag ontvang je het kenteken en kun je in principe starten met de verhuuractiviteit. Binnen zestig dagen controleert de gemeente of uw gebouw aan alle voorwaarden voldoet. Als het gebouw wordt afgekeurd, wordt het kenteken ingetrokken.

Het staat de gemeente vrij om in bepaalde regio’s accommodaties te beperken of te verbieden.

Vereniging van mede-eigenaren.

Indien u appartementen of huizen huurt in een urbanisatie, is de toestemming van de vereniging van mede-eigenaren vereist. Zij kan eisen dat uw bijdrage in de gemeenschappelijke kosten met maximaal 30% wordt verhoogd.

Publiciteit.

Elke vorm van publiciteit moet het registratienummer vermelden. Daarnaast ontvangt u van de gemeente een bord dat u voor de ingang van de accommodatie moet plaatsen.

Registratie van huurders.

Houd een gastenboek bij en deel dit met de politie via een specifieke overheidswebsite (SEF). Aankomst en vertrek van vreemdelingen moet u binnen drie dagen melden.

Voor meer informatie kunt u mij bereiken via ..

Tags:

Het leven op Madeira