Op Madeira wordt het steeds moeilijker om een geschikt huis te vinden vanwege de enorme vraag en de prijzen zijn sterk afhankelijk van de locatie (noord of zuid) en de grond (“groene zone, landbouwgrond of bouwgrond). 

Velen gebruiken “zoekmachines” zoals: Idealista, Kyero en Green Acres, echter deze sites worden niet bijgehouden waardoor er veel huizen op staan die allang verkocht zijn! Deze huizen blijven helaas op deze “sites” staan als “lokkertje” om klanten naar zich toe te trekken (makelaars).  Deze “sites” geven mensen wel een idee van wat er al beschikbaar is op Madeira en tegen welke prijs. 

Veel huizen worden aangeboden door verschillende makelaars, daarom is het belangrijk dat een klant een geschikte, prettige en professionele persoon vindt om het huis te vertegenwoordigen. Helaas komt het maar al te vaak voor dat een makelaar niet reageert op een e-mail of telefoontje wanneer een klant de contactgegevens gebruikt die op deze zoekmachines staan vermeld. Daarom is het belangrijk dat als een klant iets ziet op een zoekmachine, hij of zij nagaat bij welke makelaar het huis staat, vervolgens op de website van die makelaar gaat kijken of het huis nog beschikbaar is en via de website van de makelaar contact opneemt.

Omdat velen “een graantje mee willen pikken” zijn de meeste makelaarsverkopers “Part Timers”, d.w.z. niet altijd beschikbaar en niet altijd professioneel met de kennis die belangrijk is. Pas op!!!

U kunt “particulier” (zonder makelaar) kopen, echter dit levert (ook) vaak problemen op omdat het huis vaak niet op naam staat van een levende eigenaar of op meerdere familieleden!!!

Voor de zoek- en aankoopprocedure adviseer ik het volgende met de wettelijke procedure:

 • Zoek een betrouwbare makelaar die Engels spreekt (ik ben de enige Nederlandstalige verkoper die aangesloten is bij een makelaar op Madeira).
 • Communiceer via E-mail zodat het duidelijk is wat men wil en dat men een “dossier” heeft.
 • Bij het bezichtigen van een huis is het uiterst belangrijk om te controleren of er water/vochtproblemen zijn (het grootste probleem op Madeira), omdat men op Madeira op de grond of tegen een helling bouwt (zonder “kruipruimte” of isolatie).
 • Na het vinden van een geschikte woning, start de volgende procedure:
  1. Schriftelijke offerte.
  2. De koper moet een belastingnummer (Nº Contribuente) aanvragen en een Portugese bankrekening openen.
  3. Een advocaat stelt een CPC (koopcontract ) op met alle voorwaarden waaraan de uiteindelijke aankoop moet voldoen (bijv. hypotheekaanvraag, verbouwingen, huisdocumenten, aanvraag verhuur als vakantiehuis etc.). De kosten van de advocaat zijn voor de koper (kosten variëren per advocaat en liggen tussen de 750,00 Euro en 2.000,00 Euro).
  4. In het koopcontract staat de datum waarop het koopcontract getekend moet zijn (maximaal 90 dagen).

Er zijn geen kosten voor de koper aan de makelaar in verband met de aankoop (de verkopende makelaar betaalt een commissie aan de kopende makelaar).

De kosten voor de koper, zijn:

 • Advocaatkosten.
 • IMT (aankoopbelasting), dit bedrag moet worden aangegeven door de verkopende makelaar. Dit bedrag is afhankelijk van de aankoopprijs en of het om een enige of tweede woning gaat.
 • Gemeentelijke administratiekosten. 
 • Overdrachtskosten (water, internet & elektriciteit).

Tags:

Het leven op Madeira